Geschiedenis van Chocolade

De bereiding van chocolade

Van cacaoboom tot transformatie…

De bereiding van chocolade
Cacao wordt voornamelijk verbouwd in Centraal- en Zuid-Amerika, Afrika en Zuid-Oost-Azië. De meest edele bonen komen uit Centraal- en Zuid-Amerika. De cacaobonen worden in 4 stappen getransformeerd: het oogsten, het openmaken van de vruchten, het gisten en het drogen. Daarna worden de bonen verzonden en vinden in het aankomstland nog 10 bewerkingen plaats.
1. De oogst De meeste producerende landen hebben twee oogstperiodes per jaar: november-januari (de hoofdoogst) en mei-juli (de tweede oogst).
2. Het openmaken van de vrucht Met een machete wordt de vrucht in de lengte gespleten. De inhoud, de bonen en het vruchtvlees, wordt eruit gehaald. In dit stadium hebben de bonen nog geen cacaogeur.
3. Het gisten De bonen worden in bakken gedaan en bedekt met bananenbladeren. De temperatuur ligt tussen de 45 en 50°C. Zo blijven de bonen een week lang rusten.
4. Het drogen De bonen worden in de zon of in draaiende droogmachines gedroogd. Dan worden ze op kwaliteit gesorteerd en in zakken verpakt, klaar voor het transport.
5. Het mengen van de bonen Bij aankomst in de chocoladefabriek, worden de verschillende soorten cacaobonen gemengd volgens het recept van de chocolatier.
Maak kennis met de geschiedenis van chocolade Côte d'Or

Maak kennis met de geschiedenis van chocolade Côte d'Or

Meer weten?

Download ons dossier 'Geschiedenis van chocolade Côte d'Or' en word een echte kenner!